Yvonne Kort, de lifestyle mondhygiënist van 'Oergezonde mond' legt uit;
Vezelrijke voeding is essentieel voor een optimale mond- en darmgezondheid. Vezels spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van de algehele gezondheid.
Het cruciale belang van een gezonde flora in de mond en darmen
Het lichaam herbergt van nature een diversiteit aan micro-organismen, waaronder bacteriën, schimmels en virussen. Ze zijn van onschatbare waarde en vormen samen zo'n 1,5 kilogram van ons lichaamsgewicht. Vooral in het spijsverteringskanaal, met name de dikke darm, huizen veel van deze micro-organismen.
Elk lichaamsdeel heeft zijn eigen unieke microbiële flora, ook wel microbioom genoemd. Deze flora wordt vanaf de geboorte opgebouwd en kan in de loop van de tijd veranderen door verschillende factoren, zoals voedingsgewoonten, medicijngebruik, verandering van omgeving en werkomstandigheden.
Een gezonde flora in de mond en darmen draait om een goede balans tussen beschermende bacteriën en potentiële ziekteverwekkers. Zo kunnen bijvoorbeeld Streptococcus Mutans (veroorzaker van tandplak) en paropathogene bacteriën problemen zoals gaatjes en parodontitis veroorzaken. Het is essentieel om de juiste balans te behouden voor een optimale mond- en darmgezondheid.
De kracht van voedingsvezels
Voedingsvezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van een gezonde flora in de mond en darmen. Ze leveren geen voedingsstoffen aan het lichaam en kunnen niet verteerd worden in de dunne darm, maar zijn van onschatbare waarde voor de mond- en darmflora. Er zijn twee soorten voedingsvezels: fermenteerbare en niet-fermenteerbare.
De fermenteerbare vezels, ook wel prebiotica genoemd, hebben directe invloed op de samenstelling van je flora. Deze vezels vind je voornamelijk in groenten en fruit. Ze zijn wateroplosbaar en stimuleren een gezond microbioom.
Een vezelrijke voeding draagt bij aan een beter mondmilieu. Door het kauwen van vezelrijk voedsel wordt de speekselproductie gestimuleerd, wat infecties kan helpen voorkomen. Het is dus belangrijk om de consumptie van suiker en zetmeel te minimaliseren, aangezien deze stoffen het groeimedium vormen voor pathogene bacteriën.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels
Voor een optimale gezondheid wordt aangeraden om dagelijks minimaal 30 gram voedingsvezels te consumeren. Een nog betere hoeveelheid zou rond de 120 gram per dag liggen, maar de meeste mensen halen niet eens de minimale aanbevolen hoeveelheid binnen.
De juiste balans behouden
Om een gezonde mond- en darmflora te behouden, is het belangrijk om de consumptie van geraffineerde suikers en graanproducten te minimaliseren. Ook fruitsappen en honing dienen met mate genuttigd te worden, aangezien overtollige suikers een negatieve invloed kunnen hebben op de flora. Een evenwichtige consumptie van voedingsmiddelen is essentieel voor het behoud van een gezonde flora.
Vezelrijke groenten
Is jouw dagelijkse inname van 2 stuks fruit en 200 gram groenten voldoende? Het advies is inmiddels bijgesteld naar 300 gram groenten per dag, maar voor een optimale gezondheid zou een consumptie van minstens 400 gram groenten per dag ideaal zijn.
Vezelgehalte in diverse groenten per 100 gram
- Asperge - 2,1
- Aardpeer - 1,6
- Artisjok - 5,4
- Avocado - 6,7
- Bloemkool - 2,5
- Broccoli - 2,6
- Prei - 1,8
- Spinazie - 2,2
- Spruitjes - 3,8
- Pastinaak - 4,9
- Ui - 1,7
- Wortel - 2,8
- Appel - 2,4
- Dadels - 6,7
- Zwarte bessen - 4,1
- Kokos - 9
- Olijven - 3,3
- Peer - 3,1
- Sinaasappel - 2,2
De kracht van prebiotica in voeding
De samenstelling van onze flora wordt in hoge mate bepaald door onze voeding. Het consumeren van voldoende prebiotica is essentieel voor het creëren van een gezond microbioom. Het langdurig volgen van een voedingspatroon rijk aan prebiotica is daarom van groot belang voor het behoud van een gezonde flora.
- Ui
- Prei
- Asperge
- Knoflook
- Witlof
- Aardpeer
- Schorseneren
- Artisjok
- Sla
- Andijvie
- Laurier
Ontdek meer over de invloed van voeding op ontstekingen in de mond in de blog van Yvonne. Raadpleeg ook boeken over voeding, levensstijl en mondgezondheid van auteurs zoals Louise Witteman en Yvonne Kort.