Er bestaan verschillende soorten tandpasta met diverse bestanddelen. Elke tandpasta heeft een houdbaarheidsdatum, maar wat gebeurt er als tandpasta over de datum raakt? En is het schadelijk om het nog te gebruiken na de aangegeven datum?
Tandpasta bevat een aantal basiselementen, waaronder een schuurmiddel, een schoonmaakmiddel, een vochthoudend middel, een smaakstof en actieve ingrediënten. Deze actieve ingrediënten hebben interactie met je tanden en kiezen. De samenstelling van deze ingrediënten verschilt per tandpasta; fluoride is bijvoorbeeld het belangrijkste actieve ingrediënt in fluoridehoudende tandpasta's. Meer informatie over tandpasta en hoe het werkt, vind je op
Alles over tandpasta.
Volgens de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) moet de houdbaarheid van cosmetische producten op de verpakking worden vermeld, gebaseerd op de Europese Cosmeticaverordening. Er zijn twee systemen om de houdbaarheid aan te duiden:
- Houdbaarheidsdatum: voor producten die minder dan 2,5 jaar houdbaar zijn vanaf de productiedatum.
- Houdbaarheidsperiode: voor producten die 2,5 jaar of langer houdbaar zijn, waarbij aangegeven wordt hoe lang het product na opening gebruikt kan worden.
De houdbaarheidsdatum en -periode geven aan hoelang de actieve ingrediënten in de tandpasta werkzaam blijven. Het gebruik van tandpasta na deze periode is niet schadelijk, maar de effectiviteit ervan kan verminderen. Daarom is het raadzaam om tandpasta binnen de aangegeven houdbaarheidsperiode te gebruiken en te vermijden producten te gebruiken zonder vermelde houdbaarheidsdatum.
Dus, voor een optimale mondverzorging, houd rekening met de basisingrediënten van tandpasta en de invloed van de houdbaarheidsdatum. Bezoek ook onze partners voor meer informatie en advies over tandheelkunde: Beugelsenorthodontie.nl, Tandarstdoorn.nl, Tandarstenamsterdam.nl, Tandarstveldhoven.nl en vele anderen.